Att göra på Aspenäs Herrgård

Herrgården ligger i en idyllisk miljö precis i sjökanten på Aspen. Herrgården har en stor gräsplan och fler sällskapsrum som bjuder in till härliga aktiviteter under årets alla månader för dig och ditt sällskap.

En modern anläggning med ett fantastiskt historiskt arv. Herrgårdens väggar och muren på gården har anor från tidiga 1400-talet. En gåva från Johan III, som gav bort marken till Brynte Birgersson år 1569. På ovanvåningen i Herrgården finns det ett rum som är döpt till Tellanders, efter paret Tellander som var det sista paret som bodde och ägde herrgården.

Sällskapsrummen

En oas för kreativitet! I alla fyra gårdshus finns sällskapsrum som kan användas av alla våra gäster. Spela biljard, låna ett av alla våra sällskapsspel eller läs en mysig bok i det historiska biblioteket.

Gym och bastu

Aspenäs herrgård har ett gym där du kan köra ditt favorit träningspass. Efter det rekommenderar vi att besöka vår stora bastu där du och ditt sällskap kan avsluta kvällen på bästa sätt!

Utomhus

I en miljö som denna kan man inte undgå att vara utomhus, därför har vi alltid trädgårdsspel att låna ut, kanot och sup går att hyra hos oss om man vill spendera dagen till sjöss. Kartor över alla fantastiska promenadslingor och vandringsleder omkring herrgården kan man hitta i receptionen.

Att göra runt om Aspenäs Herrgård

Vi har samlat en lista på städer och platser vi starkt rekommenderar alla våra gäster att besöka under er vistelse hos oss.

Lerum, en stad med historiska anor

Lerum centrum och station ligger knappt tre kilometer från Aspenäs Herrgård. Har du historieintresse är Lerum kommun rätt plats att kulturvandra i. Dergårdarnas Hembygdspark förvarar och vårdar föremål och foton från gångna tider. På gården ligger Johns stuga som sägs vara Lerums äldsta hus. Vidare har Lerum ett brett utbud med fysiska aktiviteter. Utöver löp och vandringsleder finns klättergymmet Grepp, ett äventyrsbad, paddelcenter, tenniscenter och en BMX park.

Alingsås, en mysig stad att besöka

Alingsås ligger tre mil från Aspenäs Herrgård. Det går enkelt att resa dit med kollektivtrafiken. Ta bussen eller en kort och vacker promenad till Aspedalen station och hoppa på tåget mot Alingsås som tar ca 40 minuter. Buss- och tågbiljett köper man enkelt på västtrafik appen ToGo alternativt betala på bussen och tåget. I Alingsås kan man strosa runt i flera timmar, vi tipsar om att ta en kort promenad till natursköna Nolhaga slott och mark. Fortsätt ut mot sjön Mjörn och gå ut på Nolhagavikens utsiktsplats. Gärdsken är en sjö med fler badplatser som är långrunda och perfekta utflyktsmål under sommarens varma dagar.

Floda, en härlig dagsvandring

Gotaleden etapp fem går från Lerum till Floda, den vackraste delen säger många. Det är en sträcka på sju kilometer, vill du ta en kortare led kan vi istället rekommendera att starta i Stenkullen och vandra sista biten till Floda. Stenkullen har ett vackert naturreservat längs Säveån, här kan du passa på att besöka Hillefors Grynkvarn som är Sveriges enda inaktiva vattendrivna grynkvarn. Det blir ett perfekt ställe att plocka fram picknicken på! Väl framme i Floda kan du upptäcka Nääs slott, vandra vidare i Nääs ekhagar eller besöka Oscarshöjd blommor och trädgårdar.

Jonsered, gamla industriområdet som fått ny charm

Vandra etapp fyra på Gotaleden från Aspenäs Herrgård till Jonsered alternativt ta tåget från Aspedalen. Ett stenkast från Jonsered stationen ligger Jonsered trädgårdar, här kan du upptäcka deras Engelska rosenträdgård, formträdgård, utställningsträdgård samt ruinen. På 1830-talet grundades Jonsered fabriker och användes då för textilindustrin. Idag används lokalerna lika mycket som förr, här kan du besöka deras kafferosteri och avnjuta en god kopp kaffe eller varför inte stanna förbi ölbryggeriet i industribyggnaderna.

Sommaren i Göteborg 2023

Vi har samlat en lista på aktiviteter, konserter och festivaler som erbjuds runt om i Göteborg under sommaren 2023. Detta är datumen att hålla koll på!

Jubileumsfestival för Göteborg 400 år! Hela 70 000 kvadratmeter av festligheter, bland annat konserter, mat och prova på aktiviteter. Datum: 2 – 5 juni. Plats: Frihamnen.

WEST PRIDE 2023! Var med och fira den årliga West Pridefestivalen. Datum 5 – 11 juni. Plats: omkring Göteborg. Den stora paraden tar plats 10 juni med start kl 13.00.

Konsert: The Offspring! Datum: 6 juni. Plats: Liseberg

Konsert: Benjamin Ingrosso! Datum: 10 juni. Plats: Liseberg

Konsert: Metallica! Datum: 16 – 18 juni. Plats: Ullevi

Partille CUP 2023! Datum: 3 – 8 juli. Plats: Heden

Konsert: Coldplay! Datum: 8 – 12 juli. Plats: Ullevi

Botaniska jubileumskalas! Datum: 8 juli. Plats: Botaniska trädgården

Gothia CUP 2023! Datum: 16 – 22 juli. Plats: Heden

Konsert: Moonica Mac! Datum: 26 juli. Plats: Liseberg

Konsert: Veronica Maggio + Miriam Bryant! Datum: 29 juli. Plats: Utomhuskonsert i Slottskogen

Festival: Way Out West! Datum 10 – 12 augusti. Plats: Slottskogen